Geschiedenis van vijf eeuwen en meer
08 september-13 januari

De huidige markante donjon van het iconische kasteel Nijenrode in de Gemeente Stichtse Vecht bestaat dit najaar 100 jaar. Maar het kasteel, daterend uit de 13e eeuw, is al meer dan vijf eeuwen inspirerend onderwerp voor vele kunstenaars.

In het kader van het ‘Europese jaar voor het culturele erfgoed’ is er een duotentoonstelling georganiseerd door Art Fund Nyenrode en het Vechtstreekmuseum, mede gestimuleerd door de Gemeente Stichtse Vecht.


In het Vechtstreekmuseum
U kunt nu in het museum kennis nemen van de imposante en door de tijd heen zeer gevarieerde Nijenrode kunstcanon tot 1946. Het kasteel, daterend uit de 13e eeuw, is al meer dan vijf eeuwen inspirerend onderwerp voor vele kunstenaars, waarbij vooral talrijke schilders uit de Gouden Eeuw werken hebben vervaardigd, waarvan de originele schilderij en zich heden ten dage wereldwijd in toonaangevende museale collecties bevinden. Tijdens deze tentoonstelling kunt u in het Vechtstreekmuseum o.a. hoogwaardige reproducties op ware grootte bewonderen.

Diverse eigenaren van kasteel Nijenrode waren fervente kunstverzamelaars, waaronder de meest bekende: de vorige eigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Eén zaal van het Vechtstreekmuseum is speciaal in zijn nagedachtenis ingericht.

Openingstijden
September: Woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur
Vanaf oktober: Woensdag t/m zondag van 13.30-16.30 uur

Vechstreekmuseum
Diependaalsedijk 19b
3601GH Maarssen
+31 (0) 346 554440
www.vechtstreekmuseum.nl


Op landgoed Nijenrode: De Verborgen Kasteelcollectie

Direct na de oorlog werd op landgoed Nijenrode mede dankzij onderwij spionier en KLM voorman Albert Plesman en 37 Founding Fathers uit het bedrijfsleven het N.O.I.B. (Nederlands Opleidings Instituut voor het Buitenland) voorganger van de huidige Nyenrode Business Universiteit gevestigd.

In het kasteel kan men de tentoonstelling ‘De verborgen Nijenrode kasteelcollectie’ bezoeken. Ook de eigenaren van Nijenrode lieten zich volop portretteren, waarvan de talrijke werken zich in diverse stijlkamers bevinden.

En over het landgoed verspreid zijn in de tentoonstelling ‘Vecht-kunst in de open ruimte’ 3D kunstwerken te bewonderen die o.a. geschonken zijn door captains of industry, organisaties en afgestudeerden. Daaronder bevinden zich ook talrijke historisch relevante erfgoed kunstwerken.

  

Vanwege het intensieve universitaire onderwijs is Nijenrode slechts beperkt toegankelijk. Het Vechtstreekmuseum kent ruimere openingstijden en aldaar kan men ook tijdslots reserveren voor een bezoek aan de Nijenrode tentoonstellingen. Dit kan op de website van het museum (www.vechtstreekmuseum.nl) door aanschaf ad € 29,50 van het koffietafelboek annex catalogus (144 pagina’s in full colour).