top of page
De vliegende pionier: Albert Plesman's erfenis en de kunst van leiderschap bij Nyenrode

Albert Plesman, luchtvaartpionier en voormalig president-directeur van KLM, speelde een cruciale rol in de oprichting van Nyenrode Business Universiteit. Zelfs vanuit zijn cel in het "Oranjehotel" te Scheveningen, begon Plesman in 1942 met het concept van een intensieve opleiding voor jonge ondernemers, gebaseerd op Amerikaanse business schools, om de Nederlandse economie snel te herstellen na de oorlog. Hij wist 38 ‘Founding Fathers’ uit het Nederlandse bedrijfsleven te mobiliseren voor dit initiatief, waarbij hij persoonlijke vorming benadrukte via sportieve en culturele activiteiten, en een levendig studentenverenigingsleven.

 

Op zijn initiatief werd kort na de Tweede Wereldoorlog kasteel Nijenrode te Breukelen gehuurd van de zangeres Dési von Halban, de weduwe van Jacques Goudstikker, waar het Nederlands Opleidings Instituut voor het Buitenland werd geopend in het najaar van 1946 door prins Bernhard. Het Plesman Paviljoen, gebouwd in 1962 op het landgoed van Nyenrode, dient als eerbetoon aan zijn visie, met zijn karakteristieke vorm van een vliegtuig en een bronzen plakkaat met zijn beeltenis bij de ingang van Hotel Plesman.

 

Creatief leiderschap

Binnen Nyenrode Business Universiteit wordt in toenemende mate erkend dat kunst en cultuur een belangrijke inspiratiebron kan zijn voor een oplossingsgerichte benadering van de complexe problemen die ondernemers en leiders vandaag en morgen tegenkomen.

Plesman's nadruk op cultuureducatie blijft dan ook een integraal onderdeel van het curriculum, dankzij zijn vroege visie en inzet als een van de belangrijkste oprichters van dit unieke particuliere opleidingsinstituut.

 

Stichting Art Fund Nyenrode zet de missie voort om kunst en kunstbeleving binnen de studentengemeenschap te bevorderen. In haar programma vindt zij inspiratie bij de geest van Jacques Goudstikker, de laatste private eigenaar van Nyenrode. Sinds 2015 organiseert zij jaarlijks kunsttentoonstellingen en Goudstikker-lezingen. Deze lezingen, gehouden in de historische ridderzaal van het kasteel, worden verzorgd door gerenommeerde kunstkenners. Kunst hoort een essentieel onderdeel te zijn van ieders persoonlijke ontwikkeling; ons streven om kunstappreciatie tastbaar te integreren in het academisch curriculum van de Business Universiteit is dan ook een belangrijk beleidsdoel.

Albert Plesman 1953

Dr. Albert Plesman (1953)

Jacques Goudstikker 1938

Jacques Goudstikker (1938)

bron foto's Wikipedia

bottom of page