top of page

Verslag bezoek aan restauratieatelier Douwes Fine Art

Bijgewerkt op: 30 mrt.
Verslag van een bijzonder atelierbezoek

Op 12 maart werd er door een groep gepassioneerde kunstliefhebbers een bezoek gebracht aan het restauratieatelier van Douwes Fine Art in Abcoude. Daar wordt op dit moment het museale kunstwerk, in 1707 geschilderd door Jr. Weenix, door professionals schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd. Door senior Evert Douwes zelf werd aan de bezoekers uitleg gegeven over de vorderingen van het ambachtelijke werk. De planning is dat de werkzaamheden zo’n 18 weken in beslag gaan nemen zodat het schilderij eind mei weer zijn oorspronkelijke schoonheid gaat krijgen. Al werkende aan het kunstwerk komen steeds meer details tevoorschijn, welke voor lange tijd verborgen waren onder een dikke laag vuil. Het complete verhaal achter de afgebeelde drie kinderen in vorstelijke kledij, de vele exotische dierafbeeldingen en de historische gebouwen op de achtergrond moet nog komen. 


Achtergrond - Verborgen schat ontdekt op Kasteel Nyenrode

Kasteel Nyenrode, dat bijna zijn 750-jarig bestaan viert, herbergt een schat aan kunstwerken die de rijke geschiedenis van het kasteel weerspiegelen. De Heerenkamer prijkt met originele schilderijen van het puissant rijke echtpaar Jean Ortt en Lucretia Boudaen, geschilderd door de Vlaamse portretschilder Jacob van Loo. Naast deze hoogtepunten omvat de kunstcollectie diverse stijlkamers met schilderijen, kunstnijverheid, kroonluchters, spiegels, haardplaten, tegeltjes, sloten, gebeeldhouwde lambrisering en meubels.


Ontdekking

Tijdens een inspectieronde werd een opmerkelijke ontdekking gedaan: een schouwschilderij uit 1707 door J. Weenix jn., getiteld "Groepsportret van Drie Kinderen." Met slechts drie bekende exemplaren, is dit zeldzame stuk een waardevolle vondst. De restauratiekosten van €15.000 werden snel gedekt door een genereuze bijdrage van alumnus Frans Peese Binkhorst en zijn echtgenote Lideke.

De geschatte herstelperiode van 18 weken biedt kunstliefhebbers de unieke kans om het restauratieproces van dichtbij te volgen. Bezoeken aan het restauratieatelier worden georganiseerd, waarbij Evert Douwes persoonlijk uitleg geeft, samen met de specialisten die aan het werk zijn, waardoor een intieme blik op het restauratieproces mogelijk wordt.Comments


bottom of page